Oblíbené příspěvky

pátek 24. února 2012

Nový ještě lepší chleba


450 ml vody
2 lžičky soli
1,5 lžičky cukru
1 lžíce octa
600 g mouky (cca 2/3 špaldová a celozrnná pšeničná hladká, 1/3 žitná)
1x droždí Dr. Oetker
osolené mléko na pomazání


Další přísady dle chuti a nálady: chlebové koření, drcené a celé lněné semínko, ovesné klíčky a vločky, slunečnicová semena...


Droždí nesmí přijít na sůl, takže do pekárny dávám ingredience v pořadí:
vlažná voda, sůl, cukr, ocet, mouka, droždí, koření a semínka.
Důkladně zamícháme, až je těsto lesklé, nelepivé, pružné. Pokud bude moc vody, nebo těsto překyne, chleba v troubě udělá placku.

Kynu 1 hod. v pekárně, pak uhnětu bochník, dám do pomoučené ošatky a ještě cca 1/2 hod. kynu (podle okolní teploty).

Po vykynutí opatrně vyklopím z ošatky na pečicí papír, naříznu budoucí kůrku. Mohu potřít vodou, nebo osoleným mlékem.

Vložím do PŘEDEHŘÁTÉ trouby na max. teplotu s již vloženou vodou v hrnku na odpařování. Po 3 min. vyndám hrnek s vodou a troubu trochu vyvětrám. Snížím teplotu na 160-180 °C (podle trouby) a dopeču cca 45 min. podle barvy. Po vyndání z trouby mohu opět potřít mlékem.








Žádné komentáře:

Okomentovat