Chléb pšenično/žitný
700 g pšeničná hladká chlebová (ev. i celozrnná)
300 g žitná
1 sušené droždí
1 lžíce soli
1/2 lžíce cukru
černucha, lněné semínko, sezamové, vločky...
cca 500 ml vody (tolik, aby těsto drželo pohromadě, ale nelepilo se)
Vyndaváme, když jsme spokojení s barvou, kdo má rád křupavou kůrku, může nechat chleba dojít ve vypnuté troubě ;-)
A nebo... chléb z ošatky dáme do kerické formy na pečení chleba http://www.kulina.cz/forma-na-peceni-chleba-cervena-burgundy-emile-henry/d-82033/ a tu dáme do trouby a pečeme 45 min. Chleba má křupavou kůrku, je stejnoměrně upečený a nepraská.
Ořechový chléb
Přidávám nový recept, na náš nyní nejoblíbenější chléb.
400 ml vlažné vody
1 pol.lž. octa
1 pol.lž. oleje nebo sádla
1 pol.lž. soli
3/4 pol.lž.cukru
1 kg mouky – cca 1/4 žitné a 3/4 hl. pšeničné (špaldové, clz. nebo jiné) mouky
na sucho opraženou směs ořechů, semínek a koření dle svého výběru
(ispirace – len, vlašáky, lískáče, mandle, černucha, koriandr, vločky, slunečnice)
1 sušené droždí
Vše dáme do mísy v uvedeném pořadí a pak už jen mícháme a hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit. Poté necháme kynout do zdvojnásobení objemu, znovu prohněteme, necháme kynou už jen 1/2 hod. v ošatce. a předehřejem troubu na max. s vloženým plecháčkem vody a plechem na pečení.
Bochník vyklopíme na peč. papír, nařízneme zvrchu, prstem uděláme v prostřed důlek, potřeme slanou vodou a poprášíme moukou (ochrana před spálením).
Pečeme 20 min. na max, pak vyndáme vodu a vyvětráme, snížíme teplotu na cca 170C a pečeme dalších 30-40 minut. Po upečení můžeme opět potřít vodou.